In letzter Zeit wurde die Hypothese aufgestellt, dass Carnitin regenerationsfördernd wirke.
Bei Diabetikern (vielleicht auch bei gesunden Personen) scheint es die Insulinsensibilität/Glycogensynthese zu verbessern.
Einige wenige neuere Studien scheinen übrigens tatsächlich darauf hinzudeuten, dass Carnitinsupplemente die Fettverbrennung möglicherweise doch steigern (vor allem, wenn es mit Cholin kombiniert wird).
Übrigens, Brass (welcher tatsächlich gute Artikel zu diesem Thema veröffentlicht hat) kommt 2004 zu folgendem Schluss:
While data do not allow a conclusion to be drawn that carnitine is beneficial, the negative has not been proven either.
Hongu/Sachan: Carnitine and choline supplementation with exercise alter carnitine profiles, biochemical markers of fat metabolism and serum leptin concentration in healthy women. In: J Nutr. 2003 Jan;133(1):84-9.
>Link<

Wutzke/Lorenz: The Effect of L-Carnitine on Fat Oxidation, Protein Turnover, and Body Composition in Slightly Overweight Subjects. In: Metabolism, Vol 53, No 8 (August), 2004: pp 1002-1006.
>Link<

Volek et al.: L-Carnitine L-tartrate supplementation favorably affects markers of recovery from exercise stress. In: Am J Physiol Endocrinol Metab 282: E474–E482, 2002.
>Link<

Kraemer et al.: The Effects of L-Carnitine L-Tartrate Supplementation on Hormonal Responses to Resistance Exercise and Recovery. In: Journal of Strength and Conditioning Research, 2003, 17(3), 455–462.
>Link<

Müller et al.: Effects of oral L-carnitine supplementation on in vivo long-chain fatty acid oxidation in healthy adults. In: Metabolism. 2002 Nov;51(11):1389-91 (abstract).
>Link<

Mingrone: Carnitine in type 2 diabetes. In: Ann N Y Acad Sci. 2004 Nov;1033:99-107 (abstract).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q..._uids=15591007

Kelly: Insulin Resistance: Lifestyle and Nutritional Interventions. In: Alt. Med. Rev., 2000, Vol.5, No. 2: 109-132.

Gruß